Telefon: +36 1 6333 841

Szétszórt vagy? Lehetsz jó nyelvtanuló!

Szétszórt vagy? Lehetsz jó nyelvtanuló!

– Senkinek nincs ideje nyelvet tanulni, de ennek ellenére mégis vannak, akik megtanulnak egy vagy több idegen nyelvet, akkor ez, hogy is van?
– Nyelvet tanulni, nem csak a „tömbökben”, hagyományos nyelviskolákban lehet.
– A PC-d, az okos telefonod vagy a tableted manapság egy komplett nyelviskolát rejt.
– Egy kitűzött cél és az elszántság fontos cél a nyelvtanulásban.
Sokszor halljuk azt, hogy az emberek egyik „legütősebb” kifogása a nyelv nem tanulásra, hogy nekem „nincs rá időm”. Miért másra van? Egyik barátom mondogatja rendszeresen, azt, hogy „mindenkinek arra van ideje, amire szeretné”, és mennyire igaza is van. Múltkor pedig azt hallottam a buszon, hogy az egyik ember mondja a másiknak, hogy „milyen szerencsés vagy, hogy tudsz angolul”. A nyelvtanulás tényleg a szerencsén múlik? Nem hiszem.
Mindenki dolgozik, tanul, gyereket nevel, vagy éppen a vállalkozását indítja be és valahogy soha nem jut idő a nyelvtanulásra, pedig azt mindenki elismeri, hogy egy nap mindenkinek 24 órából áll. Se több, se kevesebb.
A fentiek alapján tényleg igaz a barátom mondása. Legyünk magunkkal őszinték és mondjuk ki, hogy vannak fontosabbak az életemben mint a nyelvtanulás, és ez így már helyes, nincs is ezzel semmi gond.
De ha az ember körülnéz a világban, hamar találhat olyan nyelvelsajátítási megoldásokat, amelyek a „selejt” időnket is tudja hasznosítani. Mert a nyelvtanulás nem csak olyan lehet, hogy rohanok a nyelviskolába, ott eltöltök 2-3 órát, unalmas könyveket kell olvasnom, érthetetlen nyelvtani szabályokat kell bemagolnom és szavakat sulykolnom.
Lehet egy nyelvet elsajátítani, úgy is, hogy 5-10 perceket szánunk rá (naponta akár többször is), ami igazából nem lopja el az időt más „fontos” dolgok elől.
A szórványos tanulás arról szól, hogy az üres perceidet a tanulás egy bizonyos formájának szenteled, vagy valamivel egy időben csinálod. Hallgass hanganyagot vezetés közben, vagy a buszon utazva, vagy főzés közben. Így a „hasznos” idődből nem is vettél el semmit, persze tudom, hogy érdekesebb lehet a rádiót, vagy a kedvenc zenédet hallgatni.
„Háttér zajként” hallgass anyanyelviektől hanganyagot
Ez nem mindenkinek magától értetődő. De egy új nyelvet készségszinten elsajátítani csak úgy lehet, ha tudod, hogy az hogy hangzik, hogy hogyan használják azt az anyanyelvűek. Ma jellemzően mindenkinek a zsebében ott lapul egy MP3 és egy MP4 lejátszó. A régebbi „buta” telefonok is tudnak MP3 hanganyagokat lejátszani, az okos telefonok, pedig az MP4 videókkal is elboldogulnak. Akkor miért nem dobsz fel rá anyagokat, hogy mindig ott legyen nálad, és bár mikor tudjad hallgatni-nézni?
Használd ki a technikát
Ha már úgy is ott van a zsebedben az okos telefonod, vagy mindig nálad van a tableted, akkor használd ki ezt a lehetőséget. A neten rengeteg nyelvi oktató programokat lehet találni, de nekem a kedvencem a Duolingo, amely sorozatosan kap elismeréseket.
Nézz filmeket a célnyelven
Nézd a kedvenc filmjeidet, sorozataidat az eredeti nyelven, segítségnek az elején rakd alá a magyar feliratot, ha ez már könnyű neked, akkor ne a magyar feliratot rakd alá, hanem a cél nyelv feliratát (pl. angol hang – angol felírat), ha úgy érzed ezen is túl tudsz lépni, vedd le a feliratot. Észre sem fogod venni, de rengeteget fogsz fejlődni.
Használj szótanuló kártyákat
Ha régimódi vagy, készíts kétoldali szókártyákat a nehezen megjegyezhető szavakból/kifejezésekből, dugd a zsebedbe őket, és mikor piros lámpát kapsz, vagy egy liftre vársz, kapd elő és nézz át kettőt hármat belőlük. Ez nem sok, ám idővel összeadódik, és ezt az időt amúgy sem használtad volna másra.
Gondolkodj az adott nyelven
A jegyzetelés továbbfejlesztése az, mikor egyszerűen kényszeríted magad arra, hogy a célnyelven gondolkodj. Itt nem az a cél, hogy doktori disszertációkat fogalmazz meg magadban, hanem az, hogy megszokd, hogy nem rohanhatsz vissza mindig az anyanyelvedhez segítségért.

Vélemény, hozzászólás?

Friss bejegyzések

Friss videók

Elérhetőségünk

E-talking Network™ Ltd.

Telefon: +36 1/633 3841
E-mail:
info @ etalkingnetwork.com

Biztonságos fizetés