Telefon: +36 1 6333 841

Miért pont minket ver az Isten?

A mostani 30–60 éves korosztály gyakran teszi fel ezt a kérdést. Ugyanis a következőt látja: a fiatal korosztály úgy tanul meg angolul, hogy gyakorlatilag szinte semmi erőfeszítést sem tesz. Csak úgy egyszerűen elkezdenek tudni. Mi meg szenvedünk: magolunk, nyelviskolákba járunk, és folyamatosan kudarcokat szenvedünk.

De mondok még durvábbakat. Jellemzően egész Európában a magyarok tanulnak meg legkisebb százalékban angolul. Még a szomszéd románok, szlovákok is legalább kétszer akkora arányban tudnak angolul, mint mi, és akkor a skandináv országokról ne is beszéljünk. Ez valami modern turáni átok?

Ahhoz hogy ezekre a kérdésekre választ kapjunk, tudnunk kell, hogy egy nyelv megtanulásának döntő része úgy történik, hogy nem tanulunk. Sőt még csak észre sem vesszük. A nyelvtudás döntő része a tudatalattiban zajlik. Háttérben, észrevétlenül.

A mai fiatalok az interneten lógva nőnek fel. Már a hároméveseknek szóló számítógépes játékokban természetesen angolul beszélnek és csatakiáltanak a karakterek. Ahogy megtanulnak írni, látják, hogy a feliratok angolul vannak. Ha trendik akarnak lenni, akkor a filmeket, sorozatokat természetesen a kidobásuk napján töltik le, és akkor maximum egy feliratot találhatnak hozzá. Azt is inkább csak angolul. A Facebookon, chaten hemzsegnek a külföldi barátok, akikkel természetesen csak angolul lehet szót váltani. Ezekkel az angol minden erőfeszítés nélkül szivárog le a mélytudatba.

Ezek után, ha az iskolában tanulnak is angolul, akkor ez a mélytudatban leülepedett nyelv szilárd kősziklájára épül. Ezért a fiatalok meglepően kevés iskolai nyelvoktatással meglepően jól megtanulnak angolul.

Magyarországon van egy megrögzött szokás, ami szinte sehol másutt: nálunk minden filmet, minden tévéműsort, sorozatot szinkronizálnak. Ezzel sikerült elérni, hogy nálunk az egyik legalacsonyabb az angolul tudók aránya. Pedig nem mindennapi élmény a nagy sztárokat a saját hangjukon hallani. És a folyamatos angol magyar feliratos filmek nézésével automatikusan csorog le az angol a tudatalattiba. Ez nálunk kimarad – és ezért tudnak más országokban, ahol nem szinkronizálják a filmeket, kétszer-háromszor annyian angolul. És ez nem szegény magyar nyelvtanárok sara.

Hogyan tanuljunk meg akkor mi, 30 feletti magyarok hatékonyan angolul? Vegyünk példát a fiatalokról: nézzünk sok filmet szinkronizálatlanul angolul. A DVD-ken ez általában beállítható. Ha kicsit sem tudunk még angolul, akkor magyar felirattal, ha már valamennyire tudunk, akkor angol felirattal. Olvassuk el a kedvenc könyvünk, amit magyarul már rongyosra olvastunk, angolul. Ez biztos kis tudással is menni fog. Hallgassunk angol zenét, beszélgessünk angolul, ha tehetjük.

Igazából az angol nyelv oktatása rendesen nulláról felépítve az English Talking Club™ rendszerével tanulható meg a legkönnyebben – mert ez eleve a mélytudatból építkezés módszertanát használja. Pontosan úgy, ahogyan az anyanyelvüket is tanulták a gyerekek. Ha 30 felett sürgősen szükségünk van egy gyakorlatban is jól működő angoltudásra – akkor ez ezzel érhető el a leggyorsabban, legolcsóbban és leginkább fájdalommentesen.

4 hozzászólás
 1. Arra szeretnék reagálni,hogy én nem úgy látom,hogy azon magyarok nyelvtudása akik meg akarnak tanulni angolul gyengébb lenne mint bármely más nemzeté, hisz akkor a fiatalok sem tudnának nyelveket,pedig ma már elég sokan tudnak. A turáni…-hoz sincs semmi köze a nyelvtanulásnak,hanem inkább ahhoz,hogy míg a román és angol nyelvnek rengeteg latin eredetű szava van,tehát hasonló szavakat használnak, addig a magyar nyelvben mindenre van saját, magyar eredetű szó…

 2. “az English Talking Club™ rendszerével tanulható meg a legkönnyebben”
  Ha ez régóta sikeresen működik ill. működne, akkor minden nyelvtanuló ezt a módszert választaná. Ez kb. olyan, mint a “vegyél be egy bogyót és 2 hét alatt 24 kg-ot lefogysz, minden erőfeszítés nélkül” 🙂

  Ez egy nevetséges állítás – ráadásul nincs semmilyen bizonyítéka.
  (ennek sem)

  • Kérdezném a “vki” hozzászólót, hogy Ő neki milyen tapasztalatai vannak az ETC módszertannal kapcsolatban. Ő már végig ment már a módszertanon és nem sikerült megtanulnia angolul? Mert ez érdekelne. Igazából mire is alapozza a kinyilatkoztatását? Engem érdekelne a válasz. De ha lehet, akkor maradjunk a tényeknél. Tanult már ezzel vagy nem? Konkértan ezen angol tanulási módszer tapasztalata adja az alapját a határozott kinyilatkoztatásának?

 3. szerintem pedig ezek fake hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Friss bejegyzések

Friss videók

Elérhetőségünk

E-talking Network™ Ltd.

Telefon: +36 1/633 3841
E-mail:
info @ etalkingnetwork.com

Biztonságos fizetés