Telefon: +36 1 6333 841

Miért akarsz megtanulni egy nyelvet?

Annak, hogy valaki meg akar tanulni egy nyelvet, sok oka lehet, és persze erősen függenek a személytől. Talán hogy felderítsd a családfádat? Imádsz utazni? Át akarsz menni a vizsgán? Vagy lehet, hogy egyszerűen csak érdekelnek a nyelvek és szeretnéd egy kicsit tágítani a látókörödet?

Ezek nagyszerű motivációt adhatnak hosszú távon, de őszintén szólva, nem lesznek hasznodra, hogy rövidtávon elérd a folyékony kommunikáció szintjét. Ezek a célok túl ködösek és nincs hozzájuk egy adott határidő rendelve (vagy csak a nagyon távoli jövőben). Lehet, hogy van egy eltökélt célod, ám ha nem lehet kis részletekre lebontani, akkor nem is tudod mérni a haladásodat. Éppen ezért én nem is törekszem a végcélra (ami általában a folyékony beszéd) – ehelyett inkább rövidtávú célokat tűzők ki, amik azonban reálisak és közben fokozatosan nyomon tudom követni a fejlődésemet.

Ezáltal saját magadra nyomást gyakorolsz, ami létrehozza a szükség állapotát, melynek segítségével gyorsan és rövid idő alatt elérheted a célodat. Ez a “szükség” egyszerűen nem része a legtöbb nyelvtanfolyamnak. A vizsgák hasznosak lehetnek ezen állapot létrehozásában, de a legtöbb akadémiai tanfolyamnak semmiféle valós nyelvi értéke nincsen. A nyelvtan magas fokú ismerete és a bő szókincs meg nem jelenti azt, hogy tudsz is kommunikálni. Jómagam rengeteg emberrel találkoztam, akik hatalmas akadémiai tudással is úgy érezték, hogy még nincsenek felkészülve a beszédre.

Noha a végcélom általában “folyékonyan beszelni három hónap alatt”, a rövidtávú céljaim nagyjából ilyesmik: “venni egy SIM kártyát ma délután”, “megtanulni az internettel kapcsolatos szakszavakat, hogy a Wikipedia cikkeket olvasgatva nagyjából megértsem, hogy miről van szó“, vagy “eljutni a reptérről a hotelbe angol használata nélkül*” (a könyv szerzője angol anyanyelvű)

Ezek a célok nem igényelnek többhónapos felkészülést, nagyon specifikusak, és pár óra leforgása alatt fel lehet rajuk készülni, miután elkezdtél ismerkedni a nyelvvel. Az alkalmazandó technikákról később szeretnek szót ejteni.

Ha elered a kitűzött célt, akkor nem számit, hogy sokat “ő”-zöl, megállsz, nem értesz mindent, vagy felidegesíted a másik személyt (ami velem nagyon kevésszer fordult elő.

Később azt is elmagyarázom, hogy hogyan érheted el te is ugyanezt). A lényeg, hogy elérted a célodat.

DIÓHÉJBAN: Legyenek praktikus, rövidtávú céljaid a nyelvvel.

 

 

 

 

Forrás: Benny Lewis NYELVHACK KÉZIKÖNYV (részlet)

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Friss bejegyzések

Friss videók

Elérhetőségünk

E-talking Network™ Ltd.

Telefon: +36 1/633 3841
E-mail:
info @ etalkingnetwork.com

Biztonságos fizetés