Telefon: +36 1 6333 841

Keresztbe a létrát

angol nyelvtanulásA mese szerint Rátóton egyszer beleesett a falu mögötti kiserdő másik oldalán a kútba egy birka. Nosza, szaladtak a legények a faluba létráért. De visszafelé keresztbe vitték a létrát az erdőn, amiért is igen lassan haladtak, mert egy széles sávban ki kellett vágni a fákat, hogy elférjen. Mire aztán napok után odaértek, a birka már réges-régen belefulladt a kútba.

Ez arról jutott eszembe, hogy vannak olyan dolgok, ahol a mai napig tömegek gondolják, hogy valóban keresztbe kell vinni a létrát az erdőn át. Ma is nagyon sokan úgy gondolják, hogy egy idegen nyelvet a következő képen kell tanulni:

 

  1. Bemagolunk egy csomó szót.
  2. Bebiflázzuk a nyelvtant.
  3. Megfogalmazzuk magunkban magyarul, hogy mit is akarunk mondani, összekeressük hozzá a szavakat és a nyelvtani szabályokat, majd összeállítjuk a mondatot az adott nyelven, és a végén megpróbáljuk az egészet kimondani.

 

Ez így iszonyatos kín, és pontosan olyan energiapazarlás, mint létrát vinni keresztbe az erdőn. Ki az, aki magyarként így beszél? Összeszedi a szavakat? Előveszi a nyelvtani szabályokat? Összerakja a mondatot ezek alapján? És csak akkor mondjuk ki? Nem így történik. Mi csak egyszerűen mondjuk, jön az csak úgy magunktól, mint ahogy hosszában átsurranunk a létrával az erdőn.

De honnan jönnek az anyanyelvünk mondatai, amikor csak úgy egyszerűen kimondjuk? Szinte a semmiből kerülnek elő, minden nyelvtan és szókeresés nélkül.

Mindenki, aki már látott annak idején emberi agy modellt a biológia szertárban az tudja, hogy itt legkívül csak egy vékony réteg az agykéreg, ami a tudatos gondolkodás helye. Itt gondolkodunk, tanulunk tudatosan, tároljuk a szabályokat, szerkesztjük össze a dolgokat. De az agy belső része hatalmas. Ez például a manapság sokat emlegetett tudatalatti helye. Innen származnak az érzelmek, a vágyak, érzések és megérzések. És innen „ugranak fel” az anyanyelv mondatai, ha mondani akarunk valamit.

Ezért ha „normálisan” akarunk megtanulni egy idegen nyelvet, akkor ezt alul kell kezdeni. Először a tudatalattinkat kell „felprogramoznunk” erre a nyelvre, utána kezdhetünk el gyakorolni, de akkor sem tudatos erőlködéssel. Így negyed akkora energiával lehet elérni a tudást, rengeteg frusztráció és csalódás nélkül.

Az E-Talking Club™ nyelvelsajátítási módszertana pontosan ezt kínálja mindenkinek – könnyen elsajátítani egy második nyelvet –  és a megkönnyebbülést, amikor rájön az ember, hogy nem csak keresztbe lehet vinni a létrát az erdőben, hanem mennyivel könnyebb hosszában vinni.

Friss bejegyzések

Friss videók

Elérhetőségünk

E-talking Network™ Ltd.

Telefon: +36 1/633 3841
E-mail:
info @ etalkingnetwork.com

Biztonságos fizetés