Telefon: +36 1 6333 841

Felvennéd a kabátod?

Ez a mondat nem a reggeli induláskor hangzott el, hanem este, amikor a feleségem átvette a nyelvtant a 12 éves gyerekemmel. Aztán megtudtam, hogy ez egy kérdő jellegű felszólító mondat. Akkor kezdtem odafigyelni, mit is tanítanak a kiskamasz gyermekemnek. És elámultam. Manapság magyar nyelvtanként olyan szintű anyagot akarnak szegény serdületlen gyerekekbe beletömni, amit az én időmben a magyar szakos egyetemisták tanultak – az egyetemen.

Mindenesetre, ez az egész arra jó volt, hogy szívből megsajnáljam a mai gyerekeket, valamint felfedezzem: a magyar nyelv rohadt bonyolult. Rengeteg fajta mondatszerkezet van nagyon árnyalt jelentéstartalommal. És akkor csak a mondatokról beszéltem – mert éppen ezt tanulják a szerencsétlenek.

Viszont van egy jó hír. Ezt mi mind tudjuk. Remekül használjuk a nyakatekert magyar mondatfajtákat anélkül, hogy töprengenénk, milyen fajta ez. Egyszerűen tudjuk. A kategorizálással meg bajlódjanak az általános hetedikesek. De nekik se lesz sok bajuk vele, mert nyárra úgy is elfelejtik. Ettől még remekül fogják használni.

Ez az anyanyelv paradoxona. Használjuk, megértjük – de nem tudjuk elmagyarázni. Egyszerűen csak megy. Ezzel szemben a hagyományos idegennyelv-tanítás a szavakkal és a nyelvtannal kezd. Aztán az alapján rakjuk össze az idegen nyelv mondatait. És ez az, amitől mindenkinek frusztrációja lesz. Ha az anyanyelvet is így tanulnánk, az utcán az emberek 95%-a nem tudna beszélni.

Hála istennek, nem nyelvtanárok tanítják a csecsemőket beszélni. Túl fontos dolog ez, hogy a természet rájuk bízza ezt a létfontosságú feladatot. Ez a folyamat teljesen természetesen, az agyunkba épített folyamatokon keresztül zajlik. És a legjobb hír: ez a funkció nem szűnik meg a csecsemőkor végével. 70 évesen is élnek az agy azon részei, amelyekkel az anyanyelvi típusú nyelvtanulás működik.

A gyerek látszólag természetesen tanul, minden erőfeszítés nélkül, ugyanakkor gyakorlatilag 100%-os eredménnyel. Ez annak köszönhető, hogy az agyunk az anyanyelv elsajátításra hatalmas szoftverrel rendelkezik. Ha ezt az utat választjuk, az ember meglepődik, mennyire egyszerű és mennyire könnyű idegen nyelvet tanulni.

Az English Talking Club™ angol nyelv tanítási rendszer módszertana azért olyan egyszerű – és ugyanakkor hatékony –, mert azt a mindenkiben létező hatalmas kapacitást használja fel, amiről nem is tudott korábban.

Vélemény, hozzászólás?

Friss bejegyzések

Friss videók

Elérhetőségünk

E-talking Network™ Ltd.

Telefon: +36 1/633 3841
E-mail:
info @ etalkingnetwork.com

Biztonságos fizetés