Telefon: +36 1 6333 841

Dehát hibázni fogok!

Dehát hibázni fogok!
A nyelvek “nehéz” részeit természetesen nem lehet figyelmen kívül hagyni. Éppen ezért ajánlom azt, hogy tekints rájuk máshogy és tiszteld őket. Bárhogyan is legyen, természetesen időbe fog telni, amíg megszokod az anyanyelvedtől eltérő tulajdonságait – éppen ezért az, hogy hibákat követsz el elkerülhetetlen.

Ha ezt elfogadod, akkor a korai szakaszban nem is kell aggódnod ezek miatt a nehéz részek miatt. Sokkal jobb, ha egyszerűen ráérzel azok használatára – ahelyett, hogy a nyelvtannal bíbelődnél. Például, ha egy angol tanuló figyelmen kívül hagyná az alanyeset/tárgyeset közötti különbséget, és azt mondaná, hogy That phone call is for ‘I’ (ahelyett, hogy azt mondaná ‘me’), akkor én semmiképpen sem tekinteném ezt a részéről hibának, ha még csak pár hete foglalkozik a nyelvvel. Mi több, le lennék nyűgözve, hogy egyáltalán mondott valamit ennyi idő után.
A lényeg, hogy megértesd magad és, hogy megértsd a nagy részét annak, amit válaszolnak. Ha a fenti tanuló először hónapokat töltött volna nyelvtantanulással, majd hat hónap után azt mondaná “I” ahelyett, hogy “me”, kommunikációs szempontból semmivel nem ért volna el többet. Lehet, hogy jobban beszél, ám a másik esetben, mikor a tanuló egy hét tanulás után egy hibás mondatot kimond, azt jelenti, hogy ő már kommunikált.
Elvégre a nyelv a kommunikációról szól! Ha egy nyelvvizsga kedvéért tanulsz, és nem értékeled magát a kommunikációt, akkor mindössze a nyelvtani szabályokat és a szólistákat fogod látni az egészből. Márpedig ez nem maga a nyelv.

 

A nyelv maga azt jelenti, hogy kommunikálsz más emberekkel, és ha először még nem is teszed ezt tökéletesen helyesen, attól függetlenül te még kommunikálsz!

Tehát kövess el hibákat és ne aggódj miattuk! Nem tanulhatsz meg magabiztosan járni anélkül, hogy előbb egy kicsit botladoznál! Szintén fontos még, hogy a hibákra úgy tekints, mint egyfajta lehetőség a tanulásra, ne pedig akadályként! Én egyszerűen fogom és “kitörlöm” őket az emlékezetemből, ha sikerült belőlük tanulnom valamit – ezáltal úgy tudok tekinteni a mögöttem lévő útra, mint haladásom mérőfokára.

 

DIÓHÉJBAN: Hibázni a tanulás természetes része, fogadd el és ne feledd: ez nem fog megakadályozni abban, hogy kommunikálj!

 

 

 

 

Forrás: Benny Lewis NYELVHACK KÉZIKÖNYV (részlet)

 

Vélemény, hozzászólás?

Friss bejegyzések

Friss videók

Elérhetőségünk

E-talking Network™ Ltd.

Telefon: +36 1/633 3841
E-mail:
info @ etalkingnetwork.com

Biztonságos fizetés