Telefon: +36 1 6333 841

Churchill szerint a nyelvtanulás

Tudod, mi Churchill szerint a tapintat?
Ha úgy mondják valakinek, hogy menjen a pokolba, hogy az már előre várja a túrát.
És szerintem aki ilyen képekkel tud beszélni, attól csak tanulni tudunk.
Most tanuljuk el tőle azt, hogyan győzzük le az utunkban álló gigantikus akadályokat. A nyelvtanulásban, persze.
És az utolsó két tanácsnál meglátod: Churchillnek volt néhány erősen Hofi Gézás mondása is. Olyan, ami nemcsak végletekig humoros, hanem bele is talál a sűrűjébe.
De előre vettem a legfontosabb tanácsait, úgyhogy a dobogósoknál akár abba is hagyhatod az olvasást! Ha mered…

 

1. “Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts.”

“A siker nem végleges, a bukás nem végzetes: egyedül az számít, hogy legyen bátorságod folytatni.”
Hibák mindig előfordulnak majd, és a sikerélmények mindig tünékenyek. Ezért a nyelvtanulás lényege egyetlen mondatban: menj tovább! De hogyan?
Sokan hiszik, hogy a folytatáshoz önuralom kell. Nem igaz. Inkább Churchill mondja jól: amire szükségünk van, az a bátorság. Mert valójában folyton félünk.
Félünk, hogy hibákat vétünk, félünk, hogy nevetségessé válunk, félünk, hogy butának tűnünk, félünk, hogy sose érünk a végére, és félünk, hogy megint feladjuk. Mindenki fél. És az egyetlen, amivel ezt le lehet győzni az a BÁTORSÁG. Ez egy született harcos bölcsessége, mert Churchill az volt, és remélem, fertőz!
És most, hogy megismerted a nyelvtanulás lényegét, Churchill következő tanácsa felfedi a titkát is.

 

2. “Attitude is a little thing that makes a big difference.”

“A hozzáállás az az apróság, amely mindent megváltoztat.”
Tudtad, hogy Churchill soha nem lehetett volna közszereplő? Hiszen beszédhibás volt. Isteni szerencse, hogy ő nem fogadta el ezt a régi társadalmi berögződést! Ki tudja? Talán ez a “tagadása” egész Nagy-Britanniát megmentette. Nos, téged is pont az ilyen berögződések választanak el a nyelvzsenitől.
A hozzáállás-romboló berögződések legtöbbször észrevétlenül születnek. Amikor valaki azt mondja, hogy neked nem megy az angol, vagy ami sokkal rosszabb, amikor te mondod magadról. A legrosszabb, ami szinte lehetetlenné teszi a sikert: rendszeresen állítod magadról, hogy neked nem megy a nyelvtanulás. (Ami nem igaz. Ezt bátran fogadd el attól, aki több mint 10 éve kutat és tanít tanulást. Tudom, hogy mit beszélek.)
Jó öreg Winstonunk szerint a pesszimista a nehézségeket látja minden lehetőségben. Az optimista pedig minden nehézségben lehetőséget lát. Ez utóbbi hozzáállás legyen a te célod, jó?
És ha már az optimizmusról volt szó, íme a “legoptimistább” hangvételű tanácsa, ami a nyelvtanulásra is áll, sajnos.

 

3. “I have nothing to offer but blood, toil, tears and sweat.”

“Nem ajánlhatok mást, csak vért, erőfeszítést, könnyeket és verejtéket.”
A második világháború küszöbén ehhez a mondathoz nem kellett masszív jóstehetség. De ez azért a nyelvtanulásra is érvényes – a folyton ennek ellenkezőjét sugalló reklámok ellenére.
Mert akármennyire is divatos a szórakoztató és erőfeszítés nélküli nyelvtanulásról beszélni ma, azt már biztos tudod, saját keserves tapasztalatból, hogy két ponttal biztosan találkozol majd a tanulás során: motivációs mélypont és tanulási holtpont.
És bizony ezeken brutális erővel kell átnyomnod majd magad. Több alkalommal is. Egy tanács: tanuld meg szeretni ezeket a pontokat! Részben mert így könnyebb lesz magad mögött hagyni őket, de főleg mert hihetetlen személyiségfejlesztő erővel bírnak! Amikor a sötétből újra a fényre érsz, a nap valahogy mindig fényesebben süt, nem?
Soha, soha, soha, soha ne add fel (naná, ez is Churchill)! Kérj bátran segítséget, töprengj és elemezd magad, informálódj, ha megtorpansz, találd meg az igazi okokat, és akkor is tanulj, amikor úgy érzed, nem haladsz előre.
Akarod a receptet ahhoz, hogyan válj profi nyelvtanulóvá? Mutatom!

 

4. “To improve is to change; to be perfect is to change often.”

“Változnod kell ahhoz, hogy fejlődj, és gyakran kell változnod ahhoz, hogy tökéletessé válj!”
Tömegével találkozom olyan nyelvtanulókkal, akik azért topognak egy helyben, mert folyton ugyanazokat a káros tanulási szokásokat űzik. Sokszor még akkor is képesek vagyunk ezt tenni, ha tudjuk, hogy ezekkel nem jutunk előbbre. Azzal védekezünk: legalább teszünk valamit. Csak éppen amit csinálunk, az megnyomorít.
Az őrület definíciója: ugyanazt csinálod, és más eredményt vársz. Az épelméjűség azt feltételezi, hogy ha más eredményre vágysz, akkor tudod, hogy valamit meg kell változtatnod. Ennek a feltétele: rendszeres időnként rá kell nézned a nyelvtanulásodra, és értékelned kell!
  • Mi ment könnyen, mi ment csak gyakorlás után?
  • Mi az, amihez hozzáállás-változásra van szükség, hogy menjen?
  • Milyen feladatokat szeretsz? Mikor érezted a legjobban magad?
  • Miről kellene többet megtudnod nyelvtanulás témában, és miben kellene más, sikeresebb módszereket kipróbálnod?
Látod? Csupa optimista kérdés… hajrá! Állj meg itt egy pillanatra, és válaszold meg őket egy percben!
És most jön a kedvenc tippem. Picit munkás. De minden nyelvtanulónak meg kell fogadnia, amíg nyelvtudóvá nem válik.

 

5. “I’m just preparing my impromptu remarks.”

“Épp csak írom a rögtönzött aranyköpéseimet.”
Tudtad, hogy Churchill pont a beszédhibája miatt volt mindig olyan szellemes? A beszédhibával való küzdelem miatt hetekig készült egy-egy társasági eseményre. Úgy, hogy a társalgás minden egyes variációját jó előre elképzelte, és az erre való válaszokra, reakciókra alaposan felkészült. Elpróbálta őket. Sokszor.
Tényleg elhiszed, hogy az ember csak úgy, minden felkészülés nélkül, lazán, saját kútfőből mond okosakat? Szerinted nem válogatták, díszítgették a szavaikat? Szerinted mennyit olvastak hozzá? Szerinted hányszor adták elő ugyanazt, hogy tökéletesítsék? Jut eszembe: tudtad, hogy Hofi például ezerszer is begyakorolta minden humorát? Azért tűnt olyan spontánnak!
Félsz megszólalni? Készülj fel jól! Okosat szeretnél mondani? Választékosan szeretnél beszélni? Gondold ki jó előre! Woody Allen szerint a siker titka sokszor az, hogy megjelenj a színen (és ez is igaz, mert sokszor meg sem merünk valamit próbálni). Churchill igazsága talán még fájdalmasabb, és szintén érvényes: a siker titka a felkészülés. Hajlamosak vagyunk elfelejteni, és ezzel irreális elvárások elé állítjuk magunkat
És most öveket bekötni! Mert Mr. Churchill legpökhendibb tanácsa jön.

 

6. “I may be drunk, Miss, but in the morning I will be sober and you will still be ugly.”

“Talán részeg vagyok, hölgyem, de én reggelre kijózanodom, míg Ön akkor is ronda marad.”
Ezt azoknak üzenem, akik kéretlenül javítgatnak téged!
És ezzel törékeny tanári lelkem minden apró molekuláját sértik. Puszta jó szándék? Dehogy! Alacsony humán orientációnak hívják, de ezen ne vesszünk össze.
És amit Churchill szavain kívül neked üzenek, ha ilyesmibe ütközöl: ha véletlenül hibásan is használtál valamit, hát legalább használtad! És talán hibáztál, de úgyis kijavítod majd legközelebb. Vagy századszorra. Mindegy! De a javítgatók kicsinyessége levetkőzhetetlen. Még akkor is velük lesz, amikor te hibátlanul beszélsz majd angolul!
És a végére a mondat, ami már annyira arrogáns, hogy fülig beleszerettem.

 

7. “History will be kind to me for I intend to write it.”

“A történelem kegyes lesz hozzám, mert én szándékozom megírni.”
Hát nem imádnivaló? Maga a mérhetetlen önbizalom. Na, ez az, ami a nyelvtanuláshoz kell. Ezt akarom tőled hallani legközelebb.
Született nyelvzseni vagy! Csak még folyamatban van a képzésed. Ennyi.
Ja, hogy ezt eddig nem tudtad? Na, épp ideje volt akkor, hogy valaki közölje veled.

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: Motivátor

 

Vélemény, hozzászólás?

Friss bejegyzések

Friss videók

Elérhetőségünk

E-talking Network™ Ltd.

Telefon: +36 1/633 3841
E-mail:
info @ etalkingnetwork.com

Biztonságos fizetés