Telefon: +36 1 6333 841

Bye, bye magas banki utalási költségek

TransferWise 5

Gyakran hallom az ismerőseimtől, külföldön dolgozó tanulóinktól, hogy tele van a hócipőjük a banki költségekkel, amiket minden egyes nemzetközi átutalás után „legombol” róluk a bankjuk. Ne gondolják, hogy ezek lényegtelen díjak. Külföldre utalni magyar számláról nem egy olcsó mulatság, de azt se gondolják, hogy ezek a költségek tőlünk nyugatabbra sokkal barátságosabbak lennének. Magyarországon, jellemzően van egy összegtől független minimális díj (ez jellemzően 2-3.000,-ft) + van egy összegtől függő díj + a deviza átváltási költség (vételi és eladási árfolyamkülönbség).

A nagy ötlet

A TransferWise-t két Angliában dolgozó srác élményei indították útjára még 2011-ben. Taavet Hinrikus (a Skype első alkalmazottja) és a pénzügyi tanácsadó Kristo Käärmann alapították meg a TransferWise-t. Mind kettőjüknek személyes tapasztalata volt a nemzetközi átutalások magas díjairól. Hinrikus euróban kapta a fizetését, viszont neki fontra volt szüksége. „Éreztem, hogy elveszítem a megkeresett pénzem öt százalékát minden alkalommal, amikor haza utalok” mondta egy beszélgetés alkalmával Taavet Hinrikus. Ugyanakkor a társ-alapítóját Kristó Käärmannt (Észtország) is roppantul bosszantotta, hogy amikor az Egyesült Királyságban dolgozott (fontban kapta a fizetését) és Észtországba akarta haza utalni, hogy fizesse a jelzálog kölcsönének törlesztését (neki euróra volt szüksége font helyett) az átutalási költségek és az átváltási trükkök miatt mennyi pénzt veszít el. Ez inspirálta őket arra, hogy egymásnak tegyenek szívességet. Egymásnak váltották át és utalták át országon belül az adott pénzt.

TransferWise 2

Ekkor támadt az ötletük, hogy miért nem szerveznek egy közösségi rendszert, ahol egymásra találnának a szereplők és megúsznák a pénzváltási és utalási költségeket. Úgy gondolkodtak, hogy közel annyian akarnak fontot euróra váltani és Európába utalni, mint ahányan ugyanezt fordítva. Miért ne szervezzék, akkor össze ezeket az igényeket és minden váltás nélkül helyben zongorázzák le az egészet. Ha “A” akar 600 eurónyi fontot Németországba küldeni “B”-nek, “C” pedig ugyanezt akarja, csak fordítva Németországból Angliába “D”-nek, akkor küldjük el az országon belül “A” pénzét “D”-nek, “C” pénzét pedig “B”-nek. Nincs drága külföldi utalás és nincs semmi pénzváltás, hiszen csak az adott országban szerveztük meg a pénz forgását.

TransferWise már az első évben (2012) 10 millió angol fontnak megfelelő forgalmat értek el mintegy 10 ezer felhasználóval, ami mostanra ez már évi 400 millió fontra emelkedett.

Miért lehet olcsó?

TransferWise a világ legelismertebb kockázati tőkései között számon tartott Index Ventures révén finanszírozott társaság a világ 43 országába (főként EU és a legjelentősebb EU-n kívüli országok) biztosítja a pénzforgalmat. A TransferWise minden érintett országban nyit egy saját bankszámlát, itt gyűjti össze a külföldi utalásra szánt megbízásokat. A kimenő és bejövő tételeket devizanemenként összesíti és csak az egyenleget nettó különbséget utalja ki, illetve fogadja be. Mindez azt jelenti, hogy megfelelő utalási volumen esetén a megbízások jelentős része egymással ellentétes irányú, így végül is országon belül marad, nem szükséges a határon átnyúló tranzakciót végrehajtani.

TransferWise 3

Mennyibe kerül?

TransferWise külföldi utalási költsége 0,5%, minimum 1 EUR. És ez a minimum összeg egy nagy fegyvertény. A legtöbb banki szolgáltató ugyanis képes 0,5%-ért külföldi utalást biztosítani számunkra, de a minimum díj 3-10 EUR is lehet.  Majdnem elfelejtettem: sajnos magyar sajátosságként velünk élő tranzakciós illeték alól ez a szolgáltatás sem tud mentesülni, így 0,3%-os illetékfizetéssel számolnunk kell a fentieken felül, ha Magyarországról indítjuk az utalást. De természetesen ez a sáp mondjuk Angliából vagy Németországból történő utaláskor nem is jelentkezi.

TransferWise használatával, még a bankok által használt devizaváltási költségről is megfeledkezhetünk. A nagy volumenű devizaforgalomnak köszönhetően a TransferWise a legjobb árfolyamot biztosítja a pénzünk átváltására, méghozzá a közép árfolyamot. Megjegyezném, hogy egy hagyományos banki szolgáltatónál a deviza vételi és eladási oldal közötti különbség (azaz a tényleges költségünk) 1%-3% között mozog jellemzően.

Számoljunk!

Nézzük egy példát arra, hogy ha Angliából utalnánk 1000 £ az euró zónába milyen tényleges költségeket fognak a bankok felszámolni nekünk. Ezek az arányok sajnos igazak, ha Magyarországról utalnánk kb. 410.000 ft az euró zónába, vagy esetleg Angliába. Hát több mint elgondolkodtató az eredmény.

 TransferWise 6szerk

Biztonságos?

A szolgáltatás felügyeletét az angol Financial Conduct Authority (helyi PSZAF) látja el. Az utalási folyamat átláthatóságát nagymértékben növeli, hogy a megbízás megadásakor a rendszer jelzi számunkra, hogy mikorra várható az utalás teljesülése és időközben folyamatosan tájékozódhatunk az utalás állapotáról az online felületen.

A kis nehézség: nincs magyar nyelvű oldal

TransferWise online szolgáltatása angol, német, spanyol, olasz, francia és lengyel nyelven érhető el. Azok számára, akik nem beszélik, ezek nyelvek egyikét sem, azoknak sem kell megijedniük (hát igen ezért is érdemes az ETC-vel angolul vagy németül tanulni). Egyszerű és egyértelmű a TransferWise használata.

Hol használható?

Az elérhető országok teljes Európa és néhány egyéb nagyobb ország azon kívül, a devizák pedig GBP, EUR, USD, CHF, AUD, PLN, NOK, SEK, DKK, GEL, HUF. Ezen kívül még drágábban és bizonyos megkötésekkel USD, CAD, JPY, AUD, SGD, NZD & ZAR és RON és TRY is elérhető. (Természetesen a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően igyekeznek egyre több országot és pénznemet bekapcsolni a körforgásba.)

Kik használhatják?

Mind magánszemélyek, mind cégek is igénybe vehetik a TransferWise szolgáltatást.

Pár információ még

TransferWise utalást kezdeményezhetjük bankkártya használatával (mint egy kártyás vásárlás) vagy banki átutalással (adott országon belül). Még meg kell említenem, hogy maga a tranzakció meglepően gyors. Ha a kártyát használunk, akkor – saját tapasztalatom alapján mondhatom – hogy a sima ügymenettel (Én ezt ajánlom mindenkinek) másnap, de ha utalással indítjuk a pénzküldést, akkor is max. három napon belül jóváírásra is kerül a fogadó félnek a számláján az összeg. A rendszer jelzi (megbecsüli) számunkra a tranzakció elindításakor, hogy mikorra várható az utalás teljesülése, de tapasztalatom alapján mindig jóval több napot jelzett, mint ahogy a tényleges tranzakció teljesült.

TransferWise 7

A hagyományos deviza átutalásoktól eltérően a TransferWise segítségével végzett átutalásnál pontosan látható, mikorra ér a címzetthez az összeg, illetve az átutalás aktuális állapota is folyamatosan nyomon követhető.

Ha az átutalás sürgős, meghatározott felárért a TransferWise garantálni tudja azt, hogy a kívánt összeg már másnap a  címzett bankszámlájára érkezzen.

 

Még valami, ha valaki kéri, mi küldünk neki egy invitáló linket a TransferWisehoz, így az első utalása maximum 3.000 font értékig teljesen díjmentes lesz. Kérését írja meg nekünk az info@etalkingnetwork.com e-mail címre és az e-mailban adja meg azt az e-mail címét, amit a TransferWise regisztrációnál használni kíván majd.

Érdemes kipróbálni.

Vélemény, hozzászólás?

Friss bejegyzések

Friss videók

Elérhetőségünk

E-talking Network™ Ltd.

Telefon: +36 1/633 3841
E-mail:
info @ etalkingnetwork.com

Biztonságos fizetés