Telefon: +36 1 6333 841

A nyelvtanulás nem csak a fiataloknak való!

A nyelvtanulás nem csak a fiataloknak való!

 

Bár az agy neuroplaszticitása, megújuló képessége a korral csökken, az idősebb korosztálynak is vannak előnyei a nyelvtanulás terén. A 60-as évek óta tudjuk, hogy az angol mondással ellentétben öreg kutya is tanulhat új trükköket! Korábban azt hittük, az agy rögzített felépítésű, és nem tudja kijavítani a sérüléseket. A kutatások azonban rámutattak, hogy valójában kifejezetten dinamikus szerkezetű, és kiválóan adaptálódik a változásokhoz. Idős korra ez a képesség gyengül, ezen alapul az a hit, hogy idegen nyelvet igazán jól megtanulni csak fiatal korban lehet.
Ezzel szemben az idősebbek jellemzően kiterjedtebb szókinccsel rendelkeznek, ami ellensúlyozza a nehézségeket. Jóval könnyebb ugyanis létező tudásra alapozni a megtanulandó szavakat, mint ha ezek újdonságként érik a nyelvtanulót. Azért a fiatalok se keseredjenek el, hiszen a kiejtés terén épp az az előnyös, ha a fonémák még nem rögződtek be, így könnyebb megtanulni például a francia „r” helyes kiejtését.

Ha a nyelvtanulás nagyobb kihívást jelent is az idősebb korosztály számára, több pozitív hatással is jár. Az Edinburgh Egyetem kutatói által vezetett felmérés megmutatta, hogy az idegen nyelv ismerete átlagosan 4-5 évvel késlelteti az időskori memóriaromlást. Ilyen szempontból kifejezetten hasznos, ha nem fiatalon ismerkedtünk meg a nyelvvel, mivel idősebb korban a nyelvtanulás sokkal inkább „gondolkodásra kényszeríti” az agyat. A kutató Thomas Bak a fizikai testmozgáshoz hasonlítja a különbséget: a séta is egészséges, de a futás hasznosabb!

Azok, akik gyermekkoruktól fogva kétnyelvűek, az agy ugyanazon területeit használják, bármelyik nyelven kommunikálnak. Ezzel szemben akik később, idegen nyelvként tanulták, az agy több területét is használják egyszerre, „zsonglőrködnek” a nyelvekkel. Az agy ezáltal aktívabban működik, ami segít abban, hogy egészséges maradjon egy életen át.

Forrás: The Guardian

Érdekel!

Vélemény, hozzászólás?

Friss bejegyzések

Friss videók

Elérhetőségünk

E-talking Network™ Ltd.

Telefon: +36 1/633 3841
E-mail:
info @ etalkingnetwork.com

Biztonságos fizetés